VOOR LEERKRACHTEN

 

Klik hier voor de lesbrief Kies Techniek 2013.

Kies Techniek is meer dan zo maar even een bezoek aan een manifestatie. Het bevat verschillende onderdelen, zoals;

  • Een lesbrief over techniek ter behandeling in de klas
  • Een ontwerp- en maakwedstrijd
  • Een klassikaal bezoek aan de doe-manifestatie 
  • Een individueel bezoek aan afsluitende en extra uitgebreide
    manifestatie-zaterdag

Alle scholen voor basisonderwijs in de gemeenten Venray, Horst a.d. Maas en Bergen, en enkele scholen uit de gemeente Boxmeer, ontvangen begin januari het inschrijfformulier voor deelname met hun groep 8 aan de Kies Techniek 2013. Kort daarna ontvangen de inschrijvers een digitale lesbrief ter behandeling in de klas. Deze lesbrief bevat ook enige informatie ter voorbereiding op het klassikale bezoek aan de manifestatie.

Tenslotte bevat de lesbrief een ontwerp- en maakopdracht, waarmee de klas kan meedingen naar een fraaie techniekprijs. Met een knipoog naar de Floriade is dit jaar gekozen voor het ontwerpen en maken van een corso-wagen. De mooiste werkstukken gaan vervolgens mee naar de manifestatie en worden daar tentoongesteld en uiteindelijk ook beoordeeld door een deskundige jury.


Op zaterdag 25 mei kunnen de kinderen op individuele basis terugkeren naar de (uitgebreide) manifestatie. Ze mogen dan ook hun vader, moeder, broertjes en zusjes, vriendjes en vriendinnetjes meenemen, zodat ook zij kunnen ervaren hoe leuk techniek kan zijn. Behalve hetgeen ze al gezien hebben tijdens het klassikale bezoek, worden nu tal van nieuwe doe-activiteiten aangeboden. Hiervoor kan de jeugd terecht in een nabij gelegen technisch bedrijf, waarbinnen tal van andere bedrijven uit het Venrayse de jeugd laten zien wat zij zoal met techniek kunnen doen. Ook bij de meeste van deze bedrijven mogen ze zelf allerlei proefjes doen of een werkstukje maken.

Tevens  wordt dan om 15.00 uur de uitslag bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd. De winnende klas mag vervolgens een technisch uitstapje gaan inplannen, zoals bijvoorbeeld naar het Continium Discovery Center in Kerkrade.

BOUW

Bij de bouwactiviteiten kun je timmeren, dakpannen leggen, leidingen controleren, leertjes in een kraan bevestigen en natuurlijk tal van andere activiteiten doen.

LEES MEER

ELECTRO

Hier onderzoek je hoe elektriciteit in elkaar zit. Hoe sluit je een bel aan. Hoe werkt die automatische schroevendraaier. Dit kun je hier allemaal uitproberen.

LEES MEER

LOGISTIEK

Voordat een auto de weg op gaat moet er nog heel wat gebeuren. Is de motor goed, hoe is het met de bandenspanning en ontdek wat er nog meer onder logistiek valt.

LEES MEER

METAAL

Je mag hier met een heuse machine gaan frasen, slijpen. Je krijgt een coole bril op en dan kun je ook leren lassen.

LEES MEER

ICT

Hoe komt communiceren tot stand.Ontdek op welke manieren je kunt communiceren en welke technieken je daarbij nodig hebt.

LEES MEER

CHEMIE/OVERIGE

Ook deze onderzoekstand nodigt jou uit om proefjes te doen, zeepjes maken, geheimschrift, dus veel uitproberen en onderzoeken.

LEES MEER